Múzeumi programok - 2021. szeptember

Szeptember 5. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
Az antropocén vadásza. Vadász – vadászat – vadgazdálkodás
Ingyenes tárlatvezetés                      
Az antropocén korban, amikor a természet arculatát jelentős mértékben az emberiség tevékenysége határozta meg, a vadászat ősi mestersége is átalakult. A tudatos vadgazdálkodás eszközévé vált, amely a vadállomány védelmén és hasznosításán túl a hagyományok és a természeti értékek őrzését is szolgálja. A természettől távolabb élők körében egyre népszerűtlenebb mesterség gyökerei napjainkban is átszövik világunkat. Vadászok vagyunk, és trófeákat gyűjtünk. Az ősi ösztön mindenkiben ott él, még ha a hétköznapokban nem feltétlenül élőlények elejtésével éljük is ki. Sikereink emlékei, büszkeségünk tárgyai díszítik otthonainkat, az áruházak terítékeiről látjuk el családunkat a mások által elejtett és feldolgozott "vaddal". A vadászat életünk része. Ismerjük meg!
Tárlatvezető: Dankovics Róbert muzeológus
 
Szeptember 5. (vasárnap) 17.00
SAVARIA MÚZEUM - MÚZEUMPARK
Népszerű slágerek
A Weöres Sándor Színház művészeinek koncertje a legnépszerűbb zenés darabokból, musicalekből
 
Szeptember 6. (hétfő) 15.00 - Ars Sacra Fesztivál programja
SZOMBATHELY BELVÁROS
A szombathelyi zsidó temető és a Szent Márton-temető megtekintése
 
Szeptember 8. (szerda) 15.00 - Ars Sacra Fesztivál programja
SZOMBATHELY BELVÁROS
A Zsinagóga ("kis" imaház) és a Szent Márton-templom meglátogatása
 
Szeptember 9. (csütörtök) 16.00 - Ars Sacra Fesztivál programja
SMIDT MÚZEUM
Keresztény és zsidó hagyományok Szombathelyen
Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: dr. Kiss Gábor régész; Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke; Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője; Orbán Róbert helytörténeti kutató 
 
Szeptember 10. (péntek) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Szomszéd a szomszédhoz 
Maribori képzőművészek kiállítása
Kiállításmegnyitó
32 kortárs szlovén művész mutatkozik be a műfajok és stílusok tekintetében is sokszínű kiállításon. A Szombathelyi Képtárban látható festmények, szobrok, grafikák, rajzok és videók egyaránt ugyanazt az üzenetet hordozzák: a jószomszédi viszony értékét hangsúlyozzák.  
A kiállítás 2021. október 10-ig tekinthető meg.

 
2021. szeptember 11. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Iseum X - Családom és egyéb állatfajták 2.
Ingyenes tárlatvezetés                      
A 2021. évi tematikus tárlatvezetésekkel az idén 10 éves Iseum Savariense az elmúlt időszakra tekint vissza. A 2017-ben nagysikerű "Szent és profán állataink" előadássorozatot megidézve az egyiptomi kultuszok középpontjában álló isteni családot vesszük górcső alá. Isis és Osiris alakjában az egymást kiegészítő női és férfi / teremtő és túlvilági aspektusok elevenednek meg, míg az Osiris történetét elbeszélő mítoszon keresztül a világ alapvető működési elvei rajzolódnak ki előttünk. A tárlatvezetésen bemutatott tárgyak segítségével bepillantást nyerhetünk az egyiptomi (és az antik) ember világlátásába.
Tárlatvezető: Horváth Bianka régész
 
Szeptember 12. (vasárnap) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
50 éves a szombathelyi Textilbiennálé
Ingyenes tárlatvezetés                      
A Szombathelyen megrendezett textilművészeti seregszemlék története 50 éves múltra tekint vissza: az első ilyen esemény az 1970-es Fal- és Tértextil Biennálé volt, amely azóta triennálévá alakult. A jubileum adta az apropót az idei átfogó, a gyűjteményünket bemutató grandiózus kiállításhoz, melyhez kapcsolódva megjelent a Szombathelyi Képtár tulajdonában lévő fal- és tértextileket bemutató katalógus is. A kiállítás több mint 1100 négyzetméteren, közel 150 művet mutatott be, közöttük több mint 20 ikonikus művet, mint amilyen Droppa Judit „Feszültség” című alkotása, Péreli Zsuzsa „Amnézia” című gobelinje vagy Attalai Gábor „20 szalag” tértextilje, nem is beszélve Gecser Lujza velemi textilkísérleteiről.
 
Szeptember 12. (vasárnap) 16.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY 
Schrammel Imre - Tűzben születő új értelmek
Ingyenes tárlatvezetés           
Schrammel Imrét mindig is nagyon foglalkoztatta a természet és a lét kérdése. Sokat járt ki Vas megyében a Rába-partra. A hordalékban sokszor különös tárgyakat talált. „Mintha elsüllyedt mítoszok, álom- és gondolatfoszlányok, az emlékezetben felbukkanó, eltűnő emlékképek zsúfolódnának össze abszurd, szürreális kompozíciókká” - írta naplójában. Egyszer a bugaci puszta kiszáradt szikes tavának medrében madártetemet talált, amelyet az iszappal együtt kiemelt, majd azt kiégette. A magas hő hatására nem maradt egyéb, mint szárnyát széttárt – halála után is repülni induló – madárcsontváz. A kiállításban is szerepelnek a domborművek között ilyen különleges effektusú alkotások. Ezzel a témával aztán tudatosan is elkezdett foglalkozni, többször és többféleképpen is feldolgozva. Az élet, a halál és a kettő határa – vajon van-e értelme az életnek? „Nincs, az élet csak van” – vallja a művész.
 
Szeptember 16. (csütörtök) 17.00
SAVARIA MÚZEUM
Vadászképzés Szombathelyen
Közel a természethez - vadászati előadássorozat 4.
Előadó: Bögöti Gábor

Az előadás a hazai hivatásosvadász-képzésben kiemelkedő szerepet vállaló oladi iskola múltját és jelenét mutatja be.
A rendezvény az aktuális járványügyi szabályok szerint látogatható, a belépés ingyenes.
Az előadássorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 
Kulturális Örökség Napjai – 2021. szeptember 18–19.
Szeptember 18. (szombat) 11.00 és 15.00
Séta az ókori Savariában – OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján
A Savaria egykori főutcáját jelentő Borostyánkő út és egy hozzá csatlakozó mellékutca kereszteződése található a Fő téri OTP alatt. A hatalmas, több mázsás bazaltkövekkel burkolt utak mentén egykor oszlopos vagy árkádos lakóépületek álltak, míg a kövezet alatt embermagasságú szennyvízcsatorna húzódott.  Mindezek nem csak a bank üvegpadozatán át csodálhatók meg, de a mélybe alászállva a 2000 évvel ezelőtti föld alatti Savaria titokzatos világa elevenedik meg. 
Bejelentkezés: 06-94/501-709 vagy iseumsavariense@gmail.com
 
Szeptember 18. (szombat) 16.00
SZOMBATHELY BELVÁROS
Szombathelyi séták: Egykori malmok és parkok a Gyöngyös mentén
Találkozó: a Savaria Múzeum parkjában
 A sétát vezeti: Orbán Róbert helytörténeti kutató
 
Szeptember 19. (vasárnap) 15.00
VASI SKANZEN
Ódon pincék, hajdan volt szüretek, tüzes borok
Ingyenes tárlatvezetés
Tárlatvezető: dr. Illés Péter etnológus                      
- - - - - - - - - - - - - - -
           
Szeptember 24. (péntek) 18.00–23.00 – szervezés alatt
SAVARIA MÚZEUM
Kutatók Éjszakája
Ismeretterjesztő előadások, közművelődési programok, kézműves és interaktív foglalkozások
A belépés ingyenes.
 
Szeptember 25. (szombat) 14.00
J.P.I. ROMKERT
Őrjárat a külsővárban, avagy mi mindenre vigyáztak a várvigyázók?
Ingyenes tárlatvezetés                      
A nagy kiterjedésű, négyszögletes alaprajzú külsővár volt hajdan a győri püspök szombathelyi uradalmának gazdasági központja. Ebben álltak azok az épületek, amelyekben a megtermelt javakon kívül a Vas vármegyéből terményben begyűjtött tizedet, elsősorban a gabonát és a bort raktározták. A felhalmozott készleteket azután felélték vagy a várpiacon értékesítették. Addig is azonban őrizni kellett őket! Ez volt a dolga a várvigyázóknak, kiknek nyomán most sétát teszünk az egykori külsővárban. Ez alkalommal bejárjuk az 1782. november 15-én megtörtént határjárás nyomvonalát is, azaz végigkövetjük az egykori várárok vonalát. Jog szerint ugyanis ennek közepe volt a mezsgye az akkor már szombathelyi püspök várának fundusa és a privilegizált mezőváros territóriuma között.
Tárlatvezető: dr. Kiss Gábor régész
 
Szeptember 25. (szombat) 15.30
SMIDT MÚZEUM
A fürdőkultúra emlékei
Ingyenes tárlatvezetés
A hajdani Pannónia területén a rómaiak által épített fürdők (Aquincum, Balaton-felvidék) a társasági élet központjai voltak. A későbbi korokban az ásványos vizek, a meleg hévizek és a gyógyító források mellé kórházak és kolostorok épültek. Aztán jöttek a törökök, akik kifinomult fürdőkultúrát hoztak magukkal. A Monarchia területén a 19. század végén csaknem 800 fürdőhelyet tartottak számon, az elegáns kivitelezéstől a falusi fürdőkig sokféle adottsággal és eltérő kínálattal. A legpompásabbak között volt Harkány, Hévíz, Herkulesfürdő és Tusnádfürdő, de több budapesti fürdő is. Az élénk fürdőkultúra beszédes bizonyítékai a múzeumban őrzött képes levelezőlapok sokasága vagy a fürdőhelyekről származó emlékpoharak változatossága. A fürdőhelyek, nyaralóhelyek, gyógyvizes fürdővárosok hangulatát a "boldog békeidőkből" viseleti tárgyak is felidézik, mint egy-egy szép napernyő, szalmakalap és fürdőruha.
Tárlatvezető, előadó: Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője
 
Szeptember 30. (csütörtök) 17.00
SAVARIA MÚZEUM
A vadászat nemes szenvedélye: a vadászó, természetvédő Chernel István
Közel a természethez - vadászati előadássorozat 5.

Chernel Istvánt kora leghíresebb ornitológusai között tartja számon az utókor. Madártani munkássága mellett a természetvédelem terén is maradandót alkotott. 1890-től vett részt a Herman Ottó által szervezett madárvonulási megfigyelésekben. Még ez évben az 1891-es budapesti II. Nemzetközi Ornithológiai Kongresszust előkészítő bizottság tagjává választották. Az Országos Állatvédő Egyesület alelnökeként 1902-ben megalakította annak kőszegi fiókegyesületét, aminek fő feladata a gyakorlati madárvédelem (fészekodúk készítése, kihelyezése, a madarak téli etetése stb.) volt. Ő honosította meg hazánkban a madárodúkat és madáretetőket, amelyeket először a háza parkban helyezett el. Úgyszintén 1902-ben az amerikai "Day Birds" mintájára megszervezte Kőszegen a "Madarak és fák napját".
A rendezvény az aktuális járványügyi szabályok szerint látogatható, a belépés ingyenes.
Előadó: Prof. dr. Faragó Sándor
Az előadássorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.