SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Múzeumi programok - 2022. február

Múzeumi programok – 2022. február
 
Február 6. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
„Vadászat, boldogság”
Kiállítászáró ingyenes tárlatvezetés
Afrika
Ernest Hemingway Afrikai vadásznaplójából választottuk a címet. Hemingway még egy érintetlenebb Afrikában vadászott, ami napjainkra már csak az emlékekben él tovább, eltűnt, átalakult, jobbára elüzletiesedett. Ha most valaki azzal kérkedik: – Afrikában vadásztam!, az jobbára befizetett, kéthetes „kalandot” jelent.
Hemingway naplója számos kritikát kapott, mert az író őszinte részletességgel számolt be az állatok leöléséről, a vérről, a vadászat nyers valóságról. De írt a nyomolvasás, a cserkelés szépségéről, a megsebzett vad utánkeresésének izgalmairól is. Számára mindez együtt jelentette a vadászatot és a boldogságot.
Korai természet- és madárvédőink, így Chernel István is, egyben vadászok is voltak. Számukra a madár- és a természetvédelem gyökeresen mást jelentett, mint mostanában. Az egykori lőlapok tanúsága szerint egy-egy vadászat valójában mészárlás volt, mindenre lőttek, ami élt és mozgott. A napjainkban védett ragadozómadarak ráadásul kiemelt célpontot jelentettek. Hogyan lehetett ezt összeegyeztetni természetvédő mivoltukkal?
Tárlatvezetésünk során erre a sokunkat izgató kérdésre is választ keresünk.
Tárlatvezető: dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
 
Ezzel a tárlatvezetéssel bezár a Savaria Múzeum VADÁSZAT - Közel a természethez című időszaki kiállítása.
 
 
Február 9. (szerda) 17.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Porcelán-bál
Kiállításmegnyitó
VBO asztal
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 1826 óta készíti kézműves porcelánjait. Az elmúlt közel 200 év alatt 16 ezer porcelánformát és mintegy 4 ezer mintát alkottak. Mindez mostanra szinte csupán matematikailag felfogható élő örökséget jelent. 
A szombathelyi kiállításon méretüket, értéküket és exkluzivitásukat tekintve is egyedi műalkotások láthatók. A szinte végtelen gazdagságú Herendi porcelán-termékek között máig külön világot képeznek azok a látványos, karneváli figurák, melyeket Schrammel Imre keramikus- és szobrászművész tervezett és a herendi porcelánfestő szakemberek dekorációi „öltöztettek fel”, keltettek ilyenformán életre.
A kiállítás része egy különleges terített asztal, amelyen a világhírű Herendi porcelán-minta, a Viktória dekor evolúciója tárul a szemünk elé, érzékeltetve a tradíció és innováció együttes jelenlétét.
 
Február 12. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Parentalia – Tiszteld az ősöket!
Ingyenes tárlatvezetés
Parentalia
„Mondják – bár ez alig hihető! – megnyíltak a sírok/éjszaka csendjében halk zokogás zaja kelt.” (Ovidius: Fasti II. 551-552)
A jó és rossz szellemektől (numenek/daimonok) hemzsegő ókori világban szükség van oltalmazókra, akik segítik személyünket (genius/Juno), otthonainkat (lares), értékeinket (penates) védik. Különösen fontos az ősök tisztelete (manes), mint február végén a Parentalia ünnepén. A hajdani szellemek ünnepeit Katona Ádám tárlatvezetésén idézzük meg!
 
Február 13. (vasárnap) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A gobelin művek születése
Ingyenes tárlatvezetés
metamorfózis
A gobelin nem összetévesztendő a populáris kézimunkával, mely hímzéssel készít hasonló hatású képeket. Ez nem az anyáink, nagyanyáink által a boltokban különböző alapanyagra (pamutra vagy lenszövetre) előre nyomott színes képecskéknek kézimunkázással született alkotása. A gobelin, vagy magyarul a szövött falikárpit szövőszéken készül. Többnyire álló szövőszéken, ahol a függőleges szálakat felvető szálnak hívjuk, a vízszinteseket pedig vetülékfonalnak. A felvetőszálak egyszínűek és többnyire pamutból vannak, ezek adják az egész mű ún. vázát. A vetülékfonalak pedig az adott alkotásban szereplő összes színt ötvözik magukban, általuk rajzolódnak ki a figurák, a tárgyak, az egész mű mondanivalója, a kompozíció. Az állandó és az időszaki kiállításban keressük meg az így készült alkotásokat.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató
 
Február 13. (vasárnap) 15.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Schrammel Imre porcelán munkássága
Ingyenes tárlatvezetés
Reneszánsz
Schrammel Imre 1957-ben, Borsos Miklós tanítványaként végzett az akkori Iparművészeti Főiskola porcelán tanszakán, ahol később tanárként és rektorként is dolgozott. 1959 és 1962 között a Hollóházi Porcelángyár, 1996-tól 2006-ig pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadója. Ezek az évek alakítják porcelánmunkásságát, amely mindvégig jelen van az életműben.
Hollóházi kísérletei, pályája legelején, az avantgárd jegyében születtek. A maga tervezte porcelánokat természeti formák ihlették, amelyeken már megjelent a nyomhagyás gesztusa, az egész életmű ars poeticája.
A Herenden töltött időszak gyümölcse az unikális karneváli figurák megálmodása és a kivitelezesésükhöz szükséges porcelánöntés technikájának kikísérletezése. Schrammel tervezi és a herendi porcelánfestőkkel festeti ezeket a sajátos karnevál-ikonokat, a tradíció és az újdonság sajátos vegyítésével. Hungarikumot teremt, amely még a legnagyobb porcelánmustrán, a Frankfurti Porcelán Vásáron is hódít és világhírre tesz szert.
A tárlatvezetés a kiállítás ezen korszakokhoz kapcsolódó porcelánjait mutatja be történeti érdekességekkel fűszerezve.
Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia szilikátrestaurátor művész
 
Február 17. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Híres szombathelyi nők: Szántó Piroska
Könyvbemutató
A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelenő Híres szombathelyi nők sorozat legfrissebb kötetében Szántó Piroska (1913-1998) festőművész, grafikus, író életútját és művészi pályáját ismerheti meg az olvasó. A szerző, Cebula Anna művészettörténész eddig nem publikált fotók segítségével, irodalmi művekből, levelekből, korabeli cikkekből és más dokumentumokból vett részletekkel „rajzolja meg” e szenvedélyes-lendületes művészi és emberi karaktert, miközben a Szombathelyi Képtár történetébe is bepillantást enged. Az egykori igazgatónak, Salamon Nándornak köszönhető ugyanis, hogy Szántó Piroska életművének tekintélyes részét az intézménynek adományozta.


Február 19. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
Bálok, etikett, viselet
Ingyenes tárlatvezetés
Bálok, etikett, viselet
Hagyományosan a báli időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart, de az év további szakaszában is rendeznek táncmulatságokat. Mikor és honnan terjedt el a bálozás? Milyen illemszabályokat kellett betartaniuk a résztvevőknek? Vajon mindig nyitott eseménynek számítottak a táncos mulatságok?
A 18-19. század báli etikettje szigorúan meghatározott volt. Vajon illendő volt a hölgyeknek ugyanabban a ruhában megjelenni több alkalommal is a báli szezon alatt? Milyen kiegészítőket viseltek az este folyamán? Mik voltak a bálok fontos kellékei, amelyek nélkül nem lehetett részt venni a táncos mulatságokon? Hogyan is nézett ki a tánc- és vacsorarend?  Kié volt a hölgyek első tánca?
A Smidt Múzeum termeit végigjárva ezekre és még sok érdekes kérdésre keressük a választ, a különböző korok báli szokásait kutatva.
Tárlatvezető: Novák Fanni múzeumpedagógus
 
Február 24. (csütörtök) 17.00
SMIDT MÚZEUM
Párhuzamos MűTárgyEsetek: Az üvegművészet
Iparművészeti előadássorozat 2.
Üvegművészet
Előadások:
1. Mesélő üvegek – biedermeier üvegtárgyak és a társasági élet színterei a 19. században
Előadó: dr. Kálosi ildikó művészettörténész, Iparművészeti Múzeum
A 19. században még nem vált el az alkalmazott és az autonóm művészet az üvegművesség területén. A sok esetben kifejezetten dekoratív üvegtárgyak használati funkcióval is bírtak. A hagyományos tárgytípusok mellett újak is megjelentek, vagy esetenként új szerepkörrel, jelentéssel gazdagodtak. Ez utóbbira példa az emlékpoharak jellegzetes csoportja, melynek változatos formavilága, készítéstechnikája, díszítésmódja felvonultatja a 19. századi üvegművészet sokszínűségét. Egyúttal dokumentálhatnak történelmi eseményeket vagy bepillantást engednek a korabeli társasági élet színtereibe.
2. Adalékok a modern magyar üvegtervezés történetéhez
Előadó: Novák Piroska design- és művészet-teoretikus, Iparművészeti Múzeum
Az előadás a modern magyar üvegművészet alkalmazott műfajait, az üvegtervezés és a design területeit kísérli meg áttekinteni. A történet és előadás ívét olyan meghatározó intézmények, képzőhelyek, mesterek és alkotók adják, mint a Képző- és Iparművészeti Gimnázium (ismertebb nevén: Kisképző), a Magyar Iparművészeti Egyetem (mai nevén: MOME), az Üvegipari Művek, a Házgyári konyhaprogram, a Magyar Üvegművészeti Társaság, Veress Zoltán, Báthory Júlia, Z. Gács György, Bohus Zoltán, Horváth Márton, Mánczos József, Kanyák Zsófia.

A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
NKA logó
https://nka.hu/

 
Február 26. (szombat) 14.00-18.00
SAVARIA MÚZEUM
Az év élőlényei 2022-ben
Zöld küllő
Az aulában megtekinthetjük az év élőlényeivel kapcsolatos mini kiállítást. A Bogárklubban 14 órától Varga Péter Cserga kezdi előadását "Az ember környezethasználatáról régészeti korszakokon át" témában, majd az állandó kiállításban szemlélteti is az eredményeket. 15 órától kezdődik az év élőlényeiről szóló tudományos előadóülés, s közben a győztes állatokkal és növényekkel kapcsolatos medál, kulcstartó, bélyeg, könyvjelző, karkötő, néhány hazavihető játék (mobil-küllő, mászógyík) készül a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Megidézünk egy Megaloceros giganteus-t, majd az óriás műalkotás elkészülte után el is ejtjük.
Különböző szintű és típusú sudoku játékok, puzzle-k, és egy élőlény-ismereti rakosgató tábla is várja az érdeklődőket.
 
 
 
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!
 
 
 
 
 
 
 
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése