Múzeumi programok - 2023. február

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2023. február
 
Február 11. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A „nagy kelta átverés” – avagy éremkincsek a Savaria Múzeumban
Ingyenes tárlatvezetés

Egy korszak, egy "nép", egy kultúra, melynek nyomai megtalálhatóak a szárazföldi Európa legnagyobb részén, a Rajnától Észak-Itáliáig, nyugaton az Ibériai-félszigettől és az Ír-szigettől kelet felé a Közép-Duna-vidékéig és a Kárpátok gerincéig.
Egy alapvonalaiban egységes kulturális színezetű képződmény kialakulásának és utóéletének nyomába eredünk, a 2013 októberében, Szombathelyen - a mára megépült és működő - Brenner János Iskola építkezései során előkerült, 30 db kelta ezüstpénzt tartalmazó kincslelet ürügyén.
Megtudhatjuk, hogy kik is voltak azok a "keltákok", hogy kerültek ide, miért, hol és hogyan készítettek pénzérméiket. És hogy mi lett a sorsuk hatalmuk lehanyatlása után.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Február 25. (szombat) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A textil és a fénykép szimbiózisa
Ingyenes tárlatvezetés

A Szombathelyi Képtárban van Magyarország legnagyobb textilgyűjteménye. A sok érdekes munka között, melyeket textilalkotásoknak nevezünk különböző technikákkal előállított alkotások vannak. Ennek egy nagyon jó példája Gulyás Kati „Mozdulatlan mozgás” című óriás textilje, melynek az előzményét a Velemi Textilművészeti Alkotóműhelyben tett kísérletek előztek meg. Gulyás Kati ugyanis a fotográfia textilrevetítésével foglalkozott, annak elmozdulásával, mellyel így a statikus textilen mobilitást ért el.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!