Múzeumi programok - 2024. május

Múzeumi programok – 2024. május
 
Május 4. (szombat) 13.00-20.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT/Megtört progresszió – a kiállítás finisszázsa

13.00 Analóg filmes műhely
Vezeti: Baki Orsolya
Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu

16.00 Danyi Gábor: Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom Magyarországon 1956–1989
Könyvbemutató

E könyv elsőként nyújt részletes, monografikus igényű áttekintést a magyarországi államszocializmus időszakában tapasztalható nem hivatalos, cenzúrázatlan szövegprodukció - vagyis a szamizdat - jelenségéről. A monográfia szamizdatkiadványok, állambiztonsági dokumentumok és más levéltári források, valamint visszaemlékezések és interjúk alapján dolgozza fel a vallási közösségek, az autonóm irodalmi hálózatok, az underground művészeti és a disszidens értelmiségi körök szamizdattevékenységének történetét. A könyv révén feltárulnak az államszocializmus időszakának – sokszor rejtett – ellenállási formái, a „szürke zónában” vagy azon túl működő kreatív gyakorlatok, amelyek megtörték az állampárt kulturális monopóliumát. Láthatóvá válnak azok a szereplők is, akiknek alakja és nem éppen rendszerkonform tevékenysége az utóbbi évtizedekben jobbára feledésbe merült.
Vendégünk a szerző: Danyi Gábor (irodalom)történész, (mű)fordító
 
16.30 Vinyl forradalmárok

Beszélgetés a Hanaton Hanglemezgyár tulajdonosaival, Wettstein Tamással és Hanisch Andrással

17.00 Filmklub
N.N., a halál angyala (1970) – ’12’


Magyar filmszatíra, 95 perc
Rendező: Herskó János
Vendég: Kelecsényi László filmtörténész
Az ironikus értelmiségi közérzetjelentés főszereplője a sármőr pszichológus, Korin György és a véletlen. Korin tévésorozatot indít a negyvenévesekről. Az első adás délutánján azonban egy furcsa baleset miatt halálhírét keltik. Minden fejtetőre áll. Korin most testközelből figyelheti, számos barátja, szeretője, kollégája és tanítványa mit is gondol róla - őszintén. 
A filmvetítés-sorozat a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészet Kollégiuma támogatásával, a Savaria Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Szombathelyi Képtár közös szervezésében valósul meg.
A belépés ingyenes.
 
Május 7. (kedd) 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Isis, az ezernevű 3.
Ünnepek és hétköznapok az Iseumokban


Az ókori kalendárium jeles napjai zömében csillagászatilag meghatározott időponthoz vagy más, természeti jelenséghez kötődtek. Így volt ez Isis-Serapis kultuszának esetében is, ahol a római naptárhoz igazítva, részben romanizált formában jelentek meg a hagyományos egyiptomi eredetű ünnepek is. A szentély hétköznapjait is a legfontosabb égi jelenségek, a napfelkelte és napnyugta foglalta keretbe, míg a nap szertartásai kötött rendben, a birodalom minden szentélyében nagyjából azonos liturgia szerint zajlottak.  
 
Előadó: Sosztarits Ottó régész, Iseum Savariense
Belépőjegy: 500 Ft
 
Május 11. (szombat) 14.00-18.00
VASI SKANZEN
Madarak és fák napja
Családi délután
Fotó: Gál Jenő
A családi délutánon szabadtéri aktivitásokkal, mikroszkópos és távcsöves megfigyelésekkel, alkotó-foglalkozásokkal, tudományos előadásokkal, kiállításokkal várjuk a látogatókat.

14.00 Madárka, madárka
Kamarakiállítás a Vasi Skanzen madaras díszítésű tárgyaiból és Gál Jenő szombathelyi amatőrfotós fényképeiből
14.30 Tárlatvezetés a kiállításban Kmellár Viktóriával és Gál Jenővel

15.00 Madarat tolláról, avagy gyűrűjéről?
Előadó: Koszorús Péter, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoport
 
A tömördi madárvártát a Magyar Madártani Egyesület hozta létre 1997-ben, dr. Gyurácz József és dr. Bánhidi Péter védnöksége alatt, a híres Vas megyei ornitológus, Chernel István munkáját folytatva. A több, mint két évtizede működő madárgyűrűző állomás működéséről, tudományos és értékmentő munkájáról értekezik az előadó. A madárvonulások idején és a fészkelési időszakban tartott madárvártákon összességében több ezer madarat fognak be és gyűrűznek meg. Az adatok elemzéséből számos hasznos információhoz jutnak a faj- és egyedszámok változásától a vonulási szokásokig.
 
15.30 Természetvédelem az Őrségben
Előadó: dr. Szentirmai István osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi programjában a fa- és madárvédelem kiemelkedő jelentőséggel bír. Munkatársaik folyamatosan nyomon követik a faj- és egyedszámok változását. Az előadásból megtudjuk, mennyi feladat adódik pl. egy erdő tervezésekor. Milyen megelőző kutatást végeznek a szakemberek csak a madarak esetében a helyszíni előfordulásuktól kezdve a fészkelési szokásaik megismeréséig.
 
16.00 A fák szerepe a múzeumfalu élőkörnyezetében
Előadó: dr. Balogh Lajos osztályvezető, botanikus főmuzeológus, Savaria Múzeum
Az Alpokalja közepén, Szombathelyen található Vasi Skanzen archaikus zöld sziget, kies „falu a város közepén”. Küldetése, hogy a megye népi építészeti örökségét és tárgyi kultúráját a népszokások megelevenítésével együtt bemutassa, azonban mindez csak korhű élőkörnyezetben lehet hiteles. Milyen szerep jut ebben a korábbról ott maradt, és az újabb odaültetett sok fának? Erről mesél egy tanórában a múzeum botanikusa.
 
Folyamatosan:
„Faiskola” – a népi faanyaghasználat
Mikroszkópos vizsgálódások, madárhatározás, kézműves foglalkozások, szabadtéri játékok

Belépőjegy:
Felnőtt: 500 Ft
Gyerek: 200 Ft
Családi jegy: 1000 Ft (2 felnőtt + gyerekek)

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégium támogatásával valósul meg.

https://nka.hu/
 
Május 15. (szerda) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Közterek – közösségi terek 1.
A hagyományos emlékezeten túl

Nagy Csaba képzőművész, főiskolai docens előadása

Az előadás a párbeszéd elindítása érdekében olyan kérdéseket vet fel, mint hogy mit értünk köztér, közösségi tér fogalmán, mit jelent ezek közösségformáló szerepe. Mennyire érintett ebben az építészet, a szobrászat, milyen tendenciák érvényesülnek napjainkban, s mekkora befolyásunk van minderre? Az előadót az is foglalkoztatja, hogy az ökofilozófiai vizsgálódás hozhat-e paradigmaváltást a közeljövőben.


Május 16. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Vacsorázzunk Derkovits Gyulával!

Kiállításmegnyitó

A Szombathelyi Képtár Pop Up kiállítása a Derkovits 130 kiállításhoz kapcsolódóan. A kiállítás központi témája Derkovits Gyula Halas csendélete. A felhívásunkra beérkezett, újraértelmezett, újraalkotott halas kompozíciókat láthatják az érdeklődők.
 
Május 18. (szombat) 10.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Derkovits 130
Ingyenes tárlatvezetés az időszaki kiállításban

Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóján a Szombathelyi Képtár reprezentatív, átfogó kiállítással tiszteleg a festő-óriás előtt. A tárlatvezetésen, a tizenegy egységbe rendezett kiállítási koncepción túl az érdeklődők megismerkedhetnek a Szombathelyi Képtár létrejöttének történetével is. Az intézményt ugyanis azzal a céllal hoztak létre, hogy Derkovits Gyula művészi hagyatékának méltó helye és emlékének ápolója legyen.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató, kurátor
A tárlatvezetés a Derkovits 130 – Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című kiállítás záróeseménye.
 
Május 18. (szombat) 11.00
ISEUM SAVARIENSE
Cezaromán Cézárok
Ingyenes tárlatvezetés
 

 
Uralkodóként nem csak lehetőség, de kötelesség is a parancsolás. Meghozni olykor bizony nehéz döntéseket, élet és halál uraként egy dominanciára épülő társadalomban. Kérdés persze, mikor veti el a sulykot? És ki ítéli meg tetteit? Sétánk térben kis, időben nagy távlatokat felölelve, érinti a császárkor nagy botrányait.

Tárlatvezető: Katona Ádám
 
 
Május 18. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
EMPIRE – luxus, elegancia és monumentalitás. Művészi stílus egy birodalom szolgálatában
Ingyenes tárlatvezetés

A Smidt Múzeum első emeleti empire termében láthatóak a gyűjtemény 18. század végéről és 19. század elejéről származó emlékei, melyeket ezúttal sokkal nagyobb részletességgel ismerhetnek meg a tárlatvezetésre ellátogató vendégek. Az itt kiállított bútorok, porcelánok, festmények, órák és ezüsttárgyak története mentén nemcsak az empire stílus eredete, főbb jellemzői kerülnek terítékre, hanem a korszaknak nevet adó és a szunnyadó klasszicizmust „lángra lobbantó” Bonaparte Napóleon és kora, vagyis a Francia Császárság alig egy évtizede.
 
Tárlatvezető: Nagy Adrienn történész, múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A rézkor a Nyugat-Dunántúlon
Ingyenes tárlatvezetés

A soron következő "időutazásunk" 6500 évvel ezelőtt veszi kezdetét és jelenkorunktól számítva kb. 5000 évvel ezelőtt ér véget. A régészet ezt az őstörténeti időszakot nevezi a Kárpát-medencében rézkornak. A korábbi, újkőkori időszakhoz viszonyítva, sok jelentős, az emberi társadalmak további történetét meghatározó változás ment végbe (pl. fémkohászat, kerék feltalálása). Ezek a technikai újítások mozgatták azokat a gazdasági és társadalmi változásokat, melyek az államok, birodalmak létrejöttéhez vezettek. E rejtélyes és alig ismert korszak nyugat-dunántúli, elsősorban Vas megyei emlékeit próbáljuk meg szóra bírni a tematikus tárlatvezetés segítségével.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Május 18. (szombat) 15.00
VASI SKANZEN
Takarítási és tisztálkodási szokások falusi környezetben
Ingyenes tárlatvezetés

A tárlatvezetésen megismerhetjük az előző évszázadok Vas vármegyei falvaiban élők tisztálkodási szokásait, valamint az ahhoz használatos eszközök alkalmazását, pl. a mángorló használatát vagy a házi szappan készítését. A Vasi Skanzen házaiban kiállított műtárgyak segítségével bepillantást nyerhetünk az elmúlt korok paraszti családjainak hétköznapjaiba.
Tárlatvezető: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 16.00
J. P. I. ROMKERT
Költő veszélyes vizeken: Devecseri Odüsszeia
Ingyenes vezetés

Ha irodalmunkban József Attila a nagybetűs Költő, akkor Devecseri Gábor (1917–1971) a Műfordító par excellence. És persze költő a Nyugat harmadik nemzedékéből. És klasszika-filológus, természetesen. Ám mégis, a műfordítás áll esetében mindenek felett. Hegelt parafrazálva: ha mi, magyarok Homéroszra nézünk, egy kicsit mindig Devecseri néz vissza ránk. Ugyanis, miután 21 évesen(!) kiadja a komplett Catullust, 1939-ben és 1941-ben megjelennek fordításában a homéroszi himnuszok – mindhárom kötet nagy ívű bevezető tanulmányát a kiváló Kerényi Károly írja –, melyeket 1947-ben a magyar nyelvű Odüsszeia, 1952-ben az Iliász követ, teljessé téve a magyar Homéroszt. Egy következő csúcsteljesítmény az 1964-es Ovidius: Átváltozások. Mint kortársait, őt is keményen megpróbálta a történelem: a Vészkorszak zsidó származású túlélőjeként a nácizmus Szküllájától megmenekül, de vajon a sztálinizmus Kharübdiszét elkerülte-e, elkerülhette-e a XX. század örökké szerelmes, magyar Odüsszeusza? Halála egy nagyszerű műfordítói, jelentős irodalmi, és vitatható erkölcsi-politikai értékű életmű végére tett pontot, fájdalmasan korán.
A vezetést tartja: Simon Gábor tárlatvezető
 
Május 21. (kedd) 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Isis, az ezernevű 4.
Tárgyak és funkcióik az Iseumokban

Milyen tárgyakat találhatnak a régészek egy Isis-szentély feltárásán? Ezek a tárgyak a szentély mindennapi életéhez tartoztak vagy esetleg az egyes szertartások során is szerephez juthattak? Egyáltalán vannak-e olyan tárgytípusok, amelyek alapján bizton állíthatjuk, hogy szentéllyel és milyen istennek dedikált szentéllyel van dolgunk? Ezen kérdések köré szerveződnek az előadás főbb pontjai.
 
Előadó: Bíró Szilvia régész, Iseum Savariense
 
Belépőjegy: 500 Ft
 
Május 29. (szerda) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Köztér – közösségi tér 2.
Kihívások a városkép alakításban
Nagy Csaba képzőművész, főiskolai docens előadása
Az előadás a párbeszéd elindítása érdekében olyan kérdéseket vet fel, mint hogy mit értünk köztér, közösségi tér fogalmán, mit jelent ezek közösségformáló szerepe. Mennyire érintett ebben az építészet, a szobrászat, milyen tendenciák érvényesülnek napjainkban, s mekkora befolyásunk van minderre? Az előadót az is foglalkoztatja, hogy az ökofilozófiai vizsgálódás hozhat-e paradigmaváltást a közeljövőben.
 
Május 31. (péntek) 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Magyar régészet napja: Korlátlan régészet
 
17.00 Nyerges Éva Ágnes: Tudományok határán - Az archeozoológia 
Az vagy, amit megeszel? Kutya egy világ ez? A lovakat lelövik, ugye?
Amennyiben ezeket a kérdéseket régészeti kontextusban tesszük fel, a választ jó eséllyel a régészet és a zoológia határterületi tudományága, az archaeozoológia, vagyis régészeti állattan fogja megadni. Mivel foglalkozik az archaeozoológus? Hogyan lehetséges ásatag állatmaradványokból az egykor élt emberek életmódját, környezetét, vagy akár társadalmi kapcsolatrendszereit rekonstruálni? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.
 
17.30 Sánta Barbara: A mágikus páncél. Varázslatos leletek a szelestei langobárd temetőből
Az előadás a szelestei langobard temető amulettjeit, azok szellemi-mágikus hátterét mutatja be, korabeli germán kontextusba helyezve.
 
A régészet sötét oldala
18.00 A Seuso kincs rejtélye. A kincs és ami mögötte van…
Pódiumbeszélgetés Nagy Mihály régésszel, a New York-i Seuso-per szakértőjével

Ki volt Seuso? – Miért kapta és miért rejtette el a legendás kincset? Miért lett ilyen tragikus a lelet utóélete?
 
A belépés ingyenes.
 
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!