SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Együttállások

EGYÜTTÁLLÁSOK
címmel új, hat részből álló előadássorozatot indítunk, amelynek témái a természettudomány és a művészet/vallástörténet „találkozására” adnak alkalmat. Az új nézőpontokat és kulturális „csemegéket” ígérő rendezvényeket mindig más helyszínen tartjuk, hogy ezzel is reprezentáljuk gyűjteményeink változatosságát.
 
2024. március 21. 17.00 - ISEUM SAVARIENSE
A szent szkarabeusz és a klímaváltozás
 
szent szkarabeusz
 
Az ókori Egyiptom hitvilágában a Napot a fejünk felett görgető szkarabeuszt vallásos tisztelet övezte, hiszen Kheper isten megjelenési formájaként tekintettek rá. Alakja az evilági életben bajelhárító amulettként szolgált, a halál után a múmiapólyában a szív fölé helyezve az újjászületést szimbolizálta. Az amulettek – egyiptomi kékkel színezett fajanszból készültek a szegényebbeknek, lazúrkőből faragva a gazdagabbaknak – számos darabját őrzi az Iseum Savariense gyűjteménye.
A szent szkarabeusz (Scarabaeus sacer) fekete színű bogár. Akkor miért jelenítették meg zöld és kékes színekkel az ókori Egyiptomban és ennek nyomán napjainkban is? A jelenség összefügg a térségben végbement klímaváltozással, és ennek hatására a rovarvilág fajösszetételének megváltozásával.
 
Előadók:
Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense
 
Belépőjegy: 500 Ft/fő
 
 
2024. március 28. 17.00 - SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Fogas kérdés
 
Derkovits Gyula - Halas csendélet
 
A csendélet, mint önálló téma a festészetben a 16. század elejére datálható.
A Szombathelyi Képtárban több csendéletet őrzünk, de talán a legismertebb Derkovits Gyula Halas csendélete, amely harmadik variációja a mester ebben a témában készült alkotásainak. A Derkovits 130 című kiállításban mind a három változatot bemutatjuk, a másik kettőt a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériától, valamint a Janus Pannonius Múzeumtól kölcsönöztük erre a kiállításra.
És ha már hal akadt a horogra, filézzük ki a fogást a fejétől a farkáig, az ikrától a gasztronómiáig!
 
Előadók:
Dankovics Róbert herpetológus muzeológus, Savaria Múzeum
Király Márton művészettörténész, Szombathelyi Képtár
 
Belépőjegy: 500 Ft/fő
 
 
2024. április 11. 17.00 - SMIDT MÚZEUM
Madarak és Madarászok
 
Madarász Viktor képzőművészeti öröksége
 
2023 áprilisában nyílt meg a Smidt Múzeum új időszaki kiállítása Örökségünk, a Madarászok címmel, amely Madarász Viktor festőművész és lánya, Adeline képzőművészeti örökségét mutatja be. Mint kiderült, több érdeklődő is természettudományos témát sejtett a cím mögött. Ezt, az első olvasatra érthető félreértést ezúttal „szárnyra” vesszük – kikacsintva a költ/észet napjára is –, s tudományos szemmel felfedezzük, elemezzük a kiállított festmények, tárgyak madárábrázolásait. Emellett az egyik legnagyobb magyar historikus festő életét is jobban megismerhetik a látogatók.
 
Előadók:
Erdő Ádám természettudományi asszisztens, Savaria Múzeum
Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető, Smidt Múzeum
 
Belépőjegy: 500 Ft/fő
 
2024. április 18. 17.00 - SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Helló, Cselló!
 
Schrammel Imre alkotása -Chelló a bronz tacskó
 
Schrammel Imre keramikusművész természetszeretete az alkotásain megjelenő állatmotívumokban is megnyilvánul. Az állatfigurák között található a gyermeklátogatók kedvence, Cselló, a bronzból készült tacskó, amelyet nagybátyjának készített ajándékba. A Schrammel-naplókban külön bejegyzés található arról, mit is gondol az emberi és állati karakterekről: „… minden állatba belelátok mind a mai napig valakit, mert valahogy minden állat hasonlít valakire. Vagy mindenki, akit ismerek, hasonlít valamilyen állatra?” Vajon milyen emberinek tartott tulajdonságokat társítunk a kutyához és fordítva, milyen állati tulajdonságokat az emberhez?
 
Előadók:
Dankovics Róbert herpetológus muzeológus, Savaria Múzeum
Czenki Zsuzsanna esztéta, általános igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
 
Belépőjegy: 500 Ft/fő
 
 
2024. április 27. 16.00 - VASI SKANZEN
Virágom, virágom…
 
Virágom, virágom
 
Programunk Szent György napját követően valósul meg, április 24-e ugyanis hagyományosan az állatok legelőre hajtásának első napja, az igazi tavasz kezdete. A Vasi Skanzen egyes zöldterületeit sem ember, sem legelésző állat nem háborgatja. Az esztétikai látványon túl e vadvirágos felületek a biológiai sokféleség megőrzésében is szerepet játszanak, hiszen a színes és dús növényzetet szívesen látogatják a rovarok. Milyen virágokat láthatunk a faluban, milyen típusú környezetre következtethetünk a jelenlétükből, van-e közöttük gyógynövény? Miként használták ezeket a népi gyógyászatban, megjelentek-e a hiedelmekben vagy tárgyi eszközökön, díszítésben? Kamarakiállításban mutatjuk be azokat a műtárgyakat, amelyeken növénymotívumokat láthatunk. Szent György a kovácsok patrónusa is volt, így kiállításunkban a növényi részletekkel díszített kovácsolt tárgyakat is szemrevételezzük.
 
Előadók:
Dr. Balogh Lajos botanikus főmuzeológus, osztályvezető, Savaria Múzeum
Kmellár Viktória néprajzos muzeológus, osztályvezető, intézményvezető, Vasi Skanzen
 
A belépés ingyenes.
 
2024. június 22. 20.00 (Múzeumok éjszakája) - SAVARIA MÚZEUM
Dsuang Dszi álma
 
Dschuang Dsi Schmetterlingstraum Zhuangzi Butterfly Dream
 
„… és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.”
A képzőművészeti és irodalmi alkotások az ókortól napjainkig tele vannak lepkeábrázolásokkal. Vajon csak szépségük miatt örökítették meg a rovarok e csodálatos képviselőit, vagy megjelenítésük mögött szimbólumok, hiedelmek rejlenek? Vajon miért jelenti a görög psziché szó a lepkét és a lelket is egyszerre?
Az egyszemélyes párbeszédben, amelyet részben Dsuang Dszi álma inspirált, bebizonyítjuk, hogy a rovarvilág, benne a lepkék tanulmányázása során szerzett ismeretek az ókortól kezdve jelentősen befolyásolták a világról és önmagunkról kialakított képünket.
 
Előadó:
Prof. dr. Vig Károly entomológus főmuzeológus, tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
 
A program a Múzeumok Éjszakája belépőjegyével látogatható.
 
 
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
 
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatásával valósul meg.

NKA logó
https://nka.hu/ 
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése