Szombathelyi séták

OLASZOK, LENGYELEK, CSEHEK, GÖRÖGÖK ÉS CINCÁROK NYOMÁBAN SZOMBATHELYEN

Az elmúlt századokban - főleg az Osztrák-Magyar Monarchia idején - "idegen nemzetek fiai" is megtelepedtek Szombathelyen. Többségük egy-két generáció alatt beolvadt a helyiekbe, de voltak olyanok is, mint például a görögök, akik máshová költöztek.
A sorozatban a címben felsorolt nemzetekhez kapcsolódó helyszínekkel ismerkedünk meg.
A sétákat vezeti: Orbán Róbert

2018. április 6. péntek
Olaszok nyomában
 
 A XVIII. századtól kezdődően mindig élt néhány olasz család Szombathelyen. Az egyik első, Itáliából áttelepült família a Zanelli volt, amelynek tagjai fűszer- és textilkereskedelemmel foglalkoztak. Két házat is birtokoltak a belvárosban. A később érkezettek között többen az építőiparban dolgoztak és volt közöttük olyan is, aki már több mint 100 évvel ezelőtt olasz fagylaltozó nyitásával próbálkozott a Fő téren.
A séta a Luigi Melocco által épített Gyöngyös-hídtól indul és Giovanni di Gleria Zanelli egykori  lakatosműhelyéig vezet.
Találkozás: 16 órakor a Múzeumparkban (a Savaria Múzeum előtt)

2018. május 11. péntek
Csehek nyomában
 
Tudta, hogy a Szombathelyi Egyházmegye második püspöke Prágában született és papi pályáját is ott kezdte?   Ő az 1800-as évek elején csak rövid időt töltött Szombathelyen, de egy évszázaddal később már több tucat olyan ember élt a városban, aki valamelyik csehországi településről származott. (Csehországból nemcsak csehek, hanem németek is jöttek.) Csehországi gyökerei voltak például az Andráskay Müller építészdinasztiának és cseh származású volt Steffek Albin festő is.
A séta František Herzan egykori lakhelyétől indul és Otakar Kmen perzsakertészetéig vezet.
Találkozás: 16 órakor a Szily János utcában a Székesegyház előtt
 
2018. május 25. péntek
Lengyelek nyomában
 
Az első lengyelek még a Monarchia idején, a boldog békeidőkben érkeztek Szombathelyre. Nem voltak sokan, de emlékükkel - földrajzi név formájában -  a város egymástól távoli pontjain is találkozhatunk. Ilyen pl. a kámoni Kaczmarski-kert és a gyöngyöshermáni „Semicli”-major.
A sétán a belváros lengyel emlékeit keressük fel. Krakkói Szent Jácint szobrától indulunk, utolsó állomásunk pedig a Robert Swierkiewic által alapított turisztikai iroda lesz.
Találkozás: 16 órakor a Szent Márton templom előtt
 
2018. június 15. péntek
Görögök és cincárok nyomában
 
A XVIII. században néhány Makedónia területéről érkező görög és cincár család lakott Szombathelyen. Átalában kereskedelemmel foglalkoztak, de volt, aki mészárszéket is bérelt közülük.  Házakat vásároltak – úgy tűnt, véglegesen maradnak –, de többségük pár évtized után mégis elköltözött.
A séta Kalenothi Mihály mészárszékétől indul és Panakoszta Pál lakóházáig vezet.
Találkozás: 16 órakor a Városháza előtt