2017. március 29.
Egy japán rövidkard (wakizashi) restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Egy japán rövidkard (wakizashi) restaurálása

  • A szombathelyi Smidt Múzeum gyűjteményében található a 94-es szám alatt, egy sérült, hiányos japán rövidkard (wakizashi).

    Fa hüvelyének bevonata az összeillesztés mentén lepattogott, szájnyílása (koiguchi) és a zárt része (kojiri) szétnyílt, az oldalán lévő gyűrű (kurigata) hiányzik. A penge felületén enyhe rozsdafoltok, élén használati nyomok láthatók. A kézvédő (tsuba) és egyik alátétgyűrű (seppa) hiányzik. Markolatán (tsuka) rájabőr található a kopott, khaki színű pamut tekercselés alatt. A menukit két vaslemezke helyettesíti.

    Szétszerelés után mesterjelzést (mei) nem találtunk. A pengéről finom polírozással távolítottuk el a rozsdafoltokat. A hiányzó alátétgyűrűt rézből kifűrészeltük, szélét körben fogazással láttuk el. A hiányzó, általunk választott feketített kézvédőt, (Musashi tsuba) ajándékba kaptuk a „Szamurájkardok extra” csapatától. A markolatra vastagon lerakódott szennyeződést letisztítottuk és így előbukkant a rájabőr eredeti színe. A fa hüvely hiányzó részeit hársfával kiegészítettük, majd alapozás után feketére festettük.

    Összeállítás után a kész kardot, egy általunk készített állványra helyeztük. Ezzel a munkával egy újabb feledésbe merült érdekes és ritka darabot sikerült új életre kelteni.

    Restaurátor: Kiss Ernő Csaba