2014. 08. 30.
I. Szombathely Open - szabadtéri gombfoci varázs

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » I. Szombathely Open - szabadtéri gombfoci varázs

 • Ilyen még nem volt: gombfoci bajnokság lesz a Vasi Skanzenben augusztus 30-án! Várunk minden érdeklődőt, kortól és nemtől függetlenül! Saját csapatát is elkészítheti, aki eljön.

   

   

   

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vasi Skanzen hagyományteremtő szándékkal megrendezendő eseményére: 

  az I. Szombathely Open – szabadtéri gombfoci varázsra

  2014. augusztus 30-án 10.00 – 17.00-ig.

  A program vendége az éppen most 70 éves dr. Gráfik Imre néprajzkutató.

   

  Gráfik Imre néprajzkutató, a Savaria Múzeum egykori igazgatója évtizedek óta szenvedélyes játékos. Az 1950-es években, 8-9 éves gyermekként varázsolta el a gombfoci, amit akkortájt még csontgombokból és különféle műanyagokból maguk készítettek. A kézügyesség mellett kreativitást és kombinációkészséget igénylő gombfociból a 60-as évek óta szerveznek versenyeket. 1989 óta – mint asztali labdarúgás - hivatalosan is sporttevékenységnek számít. A versenyszerű gombfocit a legjellemzőbb szabály alapján szektorlabdának nevezik. Ebben a magyarok 20 éve veretlenek: 1994 óta valamennyi világ- és Európa-bajnokságot megnyertek hazai játékosaink. 

  Először a Néprajzi Múzeum 2006-ban rendezett kiállítása (Gombfocitól a szektorlabdáig) adott áttekintést a játék történetéről. A múzeumban akkor nyílt nemzetközi bajnokságot is rendeztek, amelynek nyitómérkőzését Gráfik Imre játszotta Granasztói György történésszel. A pályán történteket Vitray Tamás kommentálta. 

  A rajongók szeretnék, ha a játék bekerülne a hungarikumok közé, hiszen a gombfocit a magyarok adták a világnak!

  Gráfik Imre az elmúlt évtizedekben több versenyen is sikerrel szerepelt. A Vasi Skanzenbe kiváló képességű – saját maga készítette - francia csapatával érkezik, játékosai élén a világhírű Zidane-nal.

   

  A rendezvény keretében gombfoci-gyűjteményéből kamarakiállítás lesz látható, az érdeklődők szakmai tanácsokat kaphatnak, sőt, arra is lesz lehetőség, hogy elkészítsék saját gomb-csapatukat, majd megmérkőzzenek egymással.

  Kortól és nemtől függetlenül várunk minden játékos kedvű látogatót! 

  Jelentkezés és kapcsolat:

  illes.peter@savariamuseum.hu

  0036 20 578 9012