2015. január 21.
Római kozmetikai doboz vizsgálata és restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Római kozmetikai doboz vizsgálata és restaurálása

 • A római korból származó doboz 2005. májusában került elő a Sárvár 88-as elkerülő út megelőző feltárása során a 4. lelőhelyről.

  A ládikát feltehetően kozmetikai alapanyagok tárolására és azok előkészítésére használták.

  A két rekeszben az anyagokat tárolták, a dobozon kialakított „tégelyben” pedig ezeket keverték, elegyítették. A tárgyhoz tartozó palatáblán az összetevőket lehetett porítani, de adott esetben „palettaként” is funkcionálhatott. A fedélen található emblémán, az attribútumok alapján, Mars isten ábrázolása látható, ludakkal.

  A doboz és a hozzá tartozó palatábla in situ állapotban – földlabdával egyben tartva – érkezett a restaurátor műhelybe. Szerencsés megoldás ez ilyenkor, hiszen sokkal jobb, pontosabb eredménnyel és gyorsabban lehet a restaurálást elvégezni, mivel a tárgy anyaga sok helyen teljesen elkorrodálódott és ezeken a részeken csak így őrizte meg a formáját. Szükségessé vált – a földes szennyeződések mechanikus eltávolítása közben – az átalakult részek folyamatos szilárdítása, átitatással. Miután az alkatrészek, töredékek elnyerték stabilitásukat, biztonsággal leemelhetőek lettek a földdarabról. Ragasztásuk és a hiányzó részek kiegészítése egy anyagában, földfestékekkel színezett epoxy gyantával történt. A tárgy egésze egy védőbevonatot kapott, mely megakadályozza a további korrodálódást, valamint rögzíti az átalakult részeket.

  Az egyik rekeszből fehér anyag – feltehetőleg a kozmetikum maradványa – került elő, melyből sikerült mintát venni. A műszeres vizsgálatok során kapott eredmény ólomtartalmú festékre enged következtetni, mely használata elterjedt volt az ókorban.

  A bővebb, teljes cikk a soron következő, jelenleg előkészület alatt álló, Savaria a Vas megyei Múzeumok Értesítője, 37 (2014) számában lesz olvasható.

  Restaurátor: Kusztor Gergely

  Régész: dr. Kiss Péter